ОБЯВИ

НОВИНИ

Начало Църквно настоятелство Откриване на храм "Възнесение Господне"

altНа 1 май - празник на св. пророк Йеремия - с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе извършено обновление на храм "Възнесение Господне" в с. Храбърско, община Божурище. Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, след като извърши чина на обновлението, оглави първата св. Литургия в новоизградения храм.

 богослужбата взеха участие протойерей Александър Георгиев, предстоятел на софийския храм „Св. Кирил и Методий”, енорийският свещеник Асен Божилов, свещеник Богомил Вангелов от гр. Божурище, свещеник Георги Иванов от гр. Сливница и дякон Любомир Стоянов.

 По време на богослужбата архиереят от името на Българския патриарх отличи свещ. Асен Божилов, който от 26 г. е свещенослужител на БПЦ, с офикията „протойерей”. 


alt В края на Литургията еп. Йоан поздрави с чествания днес св. пророк Йеремия стеклите се в храма всички жители на Храбърско и припомни, че никога по човешка воля не е изречено пророчество, но в свое време Дух Светий се изпраща за просветляване на човеците. Архиереят каза още, че в тези светли дни след Възкресение Христово се събираме в обновения, благолепен храм, за да очакваме и с радост да посрещнем Възнесение Господне. Той отечески призова енориашите да участват редовно в богослуженията и да бъдат верни чеда на св. Църква.

Храм „Възнесение Господне” с. Храбърско е построен през 1898 г. През годините постепенно се разрушава, а пожар поразява част от иконите на иконостаса. От старата църква се е запазила празничната икона „Възнесение Господне”, която е открита от работници преди три години в дерето на селото.

Отдавна хората в селото мечтаели да имат благолепен храм. Свещеник Асен Божилов заедно с църковното настоятелство вземат решение да съборят рушащия се храм и на старите основи да го построят наново, като запазят и св. Престол. С дарения от местното население, Община-Божурище и с помощта на Софийската св. митрополия преди 3 години започва изграждането на новия храм. В съграждането му се включили всички в селото - кой с каквото има и може: с труд, техника, средства. С особено щедрото дарение на г-н Абдул Латиф, мюсюлманин, дипломат от Кувейт, /женен за българка от село Храбърско/ и дарители от Кипър и Кувейт за година и половина храмът е завършен. Камбанарията и медната обшивка на купола й са направени от г-н Митрович и синове, които са от сръбски произход.

altКамбаната на храма е дарение от доц. Андрей Михайлов, преподавател във Висшия строителен университет. Иконите за иконостаса са изографисани и дарени от доц. Росен Цветанов, който е израснал в село Храбърско, а понастоящем е преподавател в Националната художествена академия.

Изградена е и магерница, в която енориашите да могат да се събират на братска трапеза след богослуженията.

 

FaceBook