Начало

altХрабърско е село в община Божурище. Намира се в североизточното подножие на Вискяр планина на около 23 км северозападно от София.

В селото има училище “Христо Ботев” и читалище “Просвета”. Читалището се намира в сградата на кметството. Фолклорната група към читалището е многократен носител на награди от Националния събор за автентичен фолклор – град Копривщица. Към читалището функционира и библиотека, но фондът й е остарял и не се подновява поради липса на средства.

В центъра на селото е изграден паметник на загиналите за свободата на България жители на Храбърско.

От 19 век село Храбърско е имало своя църква, посветена на Възнесението на Господ Иисус Христос. Но останало без свещеник, в края на комунистическия период, селото не е полагало грижа за църквата си, такава не е проявила и Софийска митрополия. Стига се дотам, че храмът почти рухва. Преди десетина години с усилията на свещеника Асен Божилов, църковното настоятелство и кмета започва постепенно разчистването на останките от стария храм и се построява нов върху старите основи, но вече с хубава камбанария, а е изградена и ниска сграда за нуждите на различните църковни треби. Храмът “Св. Възнесение Господне” е осветен на 1 май 2010 година от Знеполския епископ Йоан.
altВ близост до Храбърско се намира и язовир Храбърско, който е подходящ за любителски и спортен риболов.

Не е известна точната дата на възникването на селото. Както и повечето населени места покрай сегашния Европейски път Е80, то също първоначално се е намирало близо до пътя. Сега този район е махала с името “Старо село”. Светлините на селото нощем обаче лесно ориентирали разбойниците, върлуващи по този път и така многото нападения и грабежи наложили преместването на селото по-далеч от пътя, където е и сегашното му местоположение. През селото е минавал стар римски път, от който и сега има остатъци.

 

FaceBook